torek, 10. junij 2014

Lunina vozla: Severni in Južni


Lunina vozla sta povezana z našo karmo in poslanstvom.

Južni lunin vozel se nanaša na našo preteklo karmo; karmične dolgove oziroma nagrade  medtem ko se severni lunin vozel nanaša na našo prihodnost, poslanstvo oziroma karmične lekcije, katere se moramo naučiti v tem življenju. 
Iz lastnosti, ki jih kaže naš južni vozel se moramo zavestno premakniti in začeti delovati na način severnega vozla. 

V preteklem življenju smo delovali na način, ki ga kaže naš južni vozel, zato se na tem področju dobro znajdemo in nam je znano, kljub vsemu pa samo tu najverjetneje ustvarjali tudi slabo karmo, zato smo na tem področju večkrat prikrajšani oziroma moramo več dati kot pa prejmemo. Preizkušeni smo, včasih celo prisiljeni v neke vrste služenje, kot poplačilo karmičnega dolga. Vendar moramo južni vozel pustiti za seboj in začeti delovati na način, ki ga kaže naš severni vozel, če hočemo doseči resnično srečo oziroma izpolnitev. Tu nas višja sila lahko obdari oziroma imamo več sreče. To je naša življenjska lekcija, ki se je moramo naučiti pri tem pa smo deležni vodenja in pomoči. Res pa je, da je to področje za nas novo, vendar premik naprej pomeni izpolnitev in srečo. Od južnega vozla moramo preiti k severnemu.

V indijski astrologiji se južni vozel imenuje tudi zmajev rep medtem ko se severni vozel imenuje zmajeva glava. Simbolično bi lahko v tem videli premik iz nečesa slabega oziroma nerazvitega, celo primitivnega (pretekli karmični dolg), ki ga kaže zmajev rep ali južni vozel k razvitemu, ki ga kaže zmajeva glava oziroma severni vozel. V horoskopu si vedno ležita nasproti, zato po določitvi lege enega izmed vozlov takoj določimo še drugega. 


Navedeno spodaj je povzeto po knjigi z naslovom "Lunina vozla" od Celeste Teal, vendar ne dobesedno!


Os med severnim in južnim vozlom predstavlja izkušnje in dogodke, v katerih si človek pridobi posebno modrost. Modrost pridobimo kot posledico prizadevanj, da bi na podlagi preteklih spoznanj in izkušenj evolucijsko napredovali.

Vozla nam poveste kaj je namen našega življenja oziroma poslanstvo. 

Južni vozel pomeni našo dobro in slabo karmo (naše prednosti in pomanjkljivosti). Nanaša  se na naše prednosti in slabosti. Je kot dota, ki smo jo prinesli s seboj. Pokaže na naše prirojene značajske značilnosti. Je naša šibka točka. Če človek izraža negativne plati tega znamenju mu to lahko prinese veliko nezadovoljstva, zastojev in kesanja. Tu mora odplačati karmični dolg, zato lahko na tem področju prihaja do zastojev, težav in ovir.


Severni vozel se nanaša na naše poslanstvo. V kolikor želimo, da bo uspešno moramo razvijati pozitivne lastnosti znamenja in hiše v katerem se nahaja. Tu bomo deležni posebnega vodenja, uspeha in sreče. V kolikor bomo uspešno uresničevali naše poslanstvo, ki ga kaže severni vozel se bomo čutili notranje izpolnjene in srečne. Res pa je, da je to področje za nas še neznano in ne kažemo njegovih lastnosti, zato potrebujemo nekaj poguma, da se podamo nanj, kajti zavestno ga moramo razviti. Premik naprej prinese največjo srečo. Zavestno si moramo prizadevati za napredek oziroma  razvoj teh lastnosti. Dogodki in okoliščine nas celo življenje vodijo k temu cilju. V kolikor hočemo nadaljevati po stari poti, ki jo kaže južni vozel, postanemo nezadovoljni. Južni vozel se namreč nanaša na našo preteklost, zato so nam te stvari bližje, vendar jih moramo pustiti za seboj, da se lahko na naši razvojni poti premaknemo naprej.


Pri aspektih v katere sta vpletena vozla se gre običajno za dogodke in okoliščine na katere nimamo veliko vpliva. Zdi se, da so nam usojeni in se zgodijo kot posledica naših preteklih dobrih ali slabih - karmičnih dejanj. 
Kar se nam dogaja ob aktivaciji teh aspektov se pogosto izmika svobodni volji, razumu in logični presoji.

Severni vozel v aspektu s planetom pomeni več nadzora in osebne volje nad tistimi lastnosti, ki jih predstavlja  planet  medtem ko južni vozel v aspektu s planetom pomeni, da ima človek manj nadzora nad tistim kar predstavlja planet. Na delu je karma in več besede ima višja sila.

Planet v konjunkciji s južnim vozlom je povezan s duhovno rastjo (ob tem, ko dajemo duhovno rastemo) medtem ko planet v konjunkciji s severnim vozlom omogoča pridobivanje zunanjega, materialnega bogastva. Planeti v kvadratu z vozloma po pomenijo ovire na poti. 



Južni vozel v konjunkciji s planeti (veže na preteklost)!
Tak planet nakazuje na lastnosti in talente razvite v preteklosti. Človek lahko porabi kar veliko časa, da se premakne naprej, kajti še vedno mora razvijati lastnosti tega planeta in jih uporabiti bolj pozitivno, polno in zavestno. Nekatere karmične lekcije mora znova predelati.
Aktivacija tega planeta običajno pomeni, da je prišel čas za poplačilo slabe karme oziroma napak in spodrsljajev iz preteklosti. Človek plača ta karmični dolg. Reševati mora težave in se soočiti s ovirami, ki se nanašajo na naravo tega planeta - ostanki karme. Ta planet ga priklepa na preteklost, na nerazrešene stvari iz preteklosti. Šele ko razreši preteklost oziroma poplača ta karmični dolg se lahko premakne naprej in pobira nagrade severnega vozla.  Do takrat jih bo najbrž bolj malo.
Tudi na področjih hiše, ki ji vlada ta planet se lahko pojavijo težave ali ovire, kot je neizpolnjeno pričakovanje, preizkušnje ali razreševanje zapletov iz preteklosti. Izgube in obveznosti so povezane s tem planetom.
Ljudje in odnosi povezani s področjem južnega vozla se lahko izkažejo za nepopolne (čuti se prikrajšan). Južni vozel pokaže našo šibko točko oziroma ranljivost.

Če ima človek le negativne aspekte na vozla ali njegova vladarja potem je možno, da nobena pozitivna lastnost ne pride do izraza poleg tega mu pa še karma nalaga težka odrekanja (v 2. - pomanjkanje denarja, v 10. neizpolnitev poklicnih ambicij).

Planet pri severnem vozlu vam bo omogočil, da boste preteklost lažje pustili za seboj in se osredotočili na prihodnost medtem ko vas bo planet na južnem vozlu vezal na preteklost (vezan je na posebne talente ali znanje, ki ga morate uporabiti za dobro drugih).

Severni vozel v konjunkciji s planeti (potiska naprej)! 
Lastnosti takih planetov moramo zavestno razviti. Planet sili, da preteklost pustimo za seboj. Ponujajo se priložnosti za materialne dobitke. Benefiki in sonce nakazujejo na to, da se nam bo vesolje oddolžilo za nekdanja dobra dela.
Zadeve te hiše v kateri je planet in severni vozel bodo deležne spodbude, za napredek in dosežke na teh področjih ni potrebno veliko truda. Dobitki in usluge so povezane s tem planetom.

Če so planeti blizu obeh vozlov mora predelati lekcije iz preteklosti, a bo deležen tudi nagrad in ugodnosti, ki mu bodo pomagale na poti k uspehu in uresničenju poslanstva.

Primer: Severni vozel na ASC bo človek potiskal k uveljavljanju individualnosti hkrati pa se bo moral ukvarjati s usedlinami v čustveno intimni zvezi. 
Severni vozel na MC - bo človeka potiskal v soj žarometov in naprej po življenjski poti istočasno ga bo pa planet v konjunkciji s vrhom 4. hiše  vezal na preteklost, najverjetneje z reševanjem družinskih zadev.


Konjunkcija med planetom in južnim vozlom pomeni duhovno rast, medtem ko konjunkcija med planetom in severnim vozlom pomeni priložnosti za pridobivanje vpliva in materialnega bogastva.

Vozla v aspektu s točko sreče

Severni vozel v konjunkciji s točko sreče - ti ljudje so zmagovalci in zvezde, pobirajo priznanja in nagrade. Privlačijo pozornost obenem in so nadarjeni.  Lahko se rodijo v bogato ali plemiško družino in do deležni materialnega obilja. So izvirni, iznajdljivi, pri delu jih vodi strast. Kaže na dobro karmo iz preteklosti in ugodne okoliščine.

Južni vozel v konjunkciji s točko sreče - pomeni obveznost in dajanje. Pri nekaterih ljudeh se to lahko izrazi tako, da pomagajo revnim in šibkim, npr. v obliki prostovoljnega dela in prostovoljnih prispevkov. Ti ljudje se ukvarjajo tudi s takimi stvarmi, ki se drugim gnusijo oziroma do njih čutijo odpor. Niso vedno deležni spoštovanja oziroma javne podpore. Človek mora najti način, da svojo srečo deli z drugimi, sicer zna biti življenje nekoliko težje. 

Trigon s severnim vozlom pomeni, da bomo v življenju deležni podpore na poti k uspehu. Taki ljudje opravljajo dobra dela, ljudje jih imajo radi. Le, če je točka sreče ali vozla v 8 hiši ali v znamenju škorpijona bi bil položaj lahko nekoliko težavnejši.



Kvadrat med severnim in južnim vozlom ter točko sreče pa lahko prinese tudi krizna obdobja. Pojavijo se lahko kaka težja obolenja ali psihične bolezni. Možni so tudi travmatični dogodki. Oseba se mora spopadati z več težavami, vendar lahko drugi aspekti v karti zadevo zelo omilijo. Človek ima morda težave  pri okoriščanju s pozitivnimi lastnostmi te hiše. Picaso je imel točko sreče v 2. hiši v kvadratu z vozloma - bil je zelo reven (kljub talentu).

Vozla v aspektih s Verteksom 


Verteks kaže na srečanja z drugimi in dogodke nad katerimi nimamo vpliva oziroma ga imamo zelo malo.
Konjunkcija severnega vozla z Verteksom je podobna konjunkciji severnega vozla s vrhom 7. hiše. Partner oziroma ljudje imajo veliko nadzora nad takim človekom. Morda je taki osebi usojeno, da služi partnerju. Vezi z drugimi so pomembne za njihov uspeh. Zdi se, da je njihov uspeh odvisen od drugih. Poznanstva in partnerstva so jim zelo pomembna.
Konjunkcija z južnega vozla z Verteksom je podobna konjunkcija severnega vozla na ASC. Ljudje s tako pozicijo se lahko bolj aktivno izrazijo, vendar je ta aktivnost bolj neprostovoljna, kajti nimajo nadzora nad dogodki. Odzivajo se na ponujene priložnosti, ki pa jih je zelo malo (zaradi dejanj ali prizadevanj drugih oziroma zunanjih elementov). Včasih se sicer znajdejo v javnosti ali pod žarometi, vendar se zdi, da so v to bolj prisiljeni. Dajejo pobudo in drugim kažejo pot. So vodje, direktorji skratka tisti, ki uvajajo novosti, vendar je to pogosto posledica dogodkov, ki jih niso sami sprožili.  Znani lahko postanejo zaradi tega, ker dajo določeno pobudo.  Občutek imajo lahko da so del posebnega poslanstva. Iz danega znajo narediti najboljše, zraven si pa še ustvariti ime.
Trigon z južnim vozlom pomeni ljudi z raznoraznimi talenti. Uspešni so lahko na več področjih. Kaže tudi na srečanja z ljudmi, ki lahko pomagajo na poti k uspehu.
Podobno velja tudi za trigon s severnim vozlom. Taki ljudje so povezani s skupinami, delajo skupinsko ali pa v povezavi s partnerjem.
Kvadrat z luninima vozloma pa prinaša ovire in težave. Morda mora tak človek nositi neke vrste križ v življenju (nesrečen pripetljaj, morda tragedija, kronična bolezen ali nesrečne okoliščine). Lahko izgubijo naklonjenost drugih (razlog je lahko v zlorabi drog). Morda so prišli iz družine s veliko nesoglasji (prepiri, alkoholizem, nasilje). Nekateri imajo v življenju le omejene možnosti (so prisiljeni v služenje) ali nosijo  breme.
Dobri aspekti kažejo na dobro karmo iz preteklosti, ki se nam vrača medtem ko kvadrati kažejo na karmični dolg (odplačevanje karmičnega dolga).

Vozla v hišah

V hiši kjer se nahaja Severni vozel se bo človek čutil najbolj srečnega oziroma izpolnjenega, če bo le sledil tej poti. Južni vozel pa predstavlja področje, kjer moramo običajno več dajati kot pa prejemamo. Severni vozel predstavlja darove višjih sil, ki jih moramo zavestno razviti. Tu bomo deležni pomoči in spodbude, čeprav lahko občasno občutimo nelagodje, ker moramo staro pustiti za seboj (južni vozel). Človek se predvsem v obdobjih krize najraje umakne v svoj južni vozel. Južni vozel namreč predstavlja našo preteklost in stvari, ki smo jih nekoč obvladali in so nam zato domače a se moramo premakniti naprej, k severnemu vozlu, da bi se evolutivno premaknili naprej. 

Vozla kot vladarja karme

Planet, ki vlada severnemu vozlu kaže lastnosti, sposobnosti in talente, ki jih je treba razviti medtem ko vladar južnega vozla pove katere lastnosti imamo že razvite in jih moramo uporabiti za premik naprej.
Vladar južnega vozla pove kje bomo morali plačati karmični davek za dejanja iz prejšnjega življenja ali preteklosti.  Položaj vladarja kaže našo najbolj temeljno naravo in sposobnosti.
Vladar severnega vozla pa osvetli področje, kjer bomo deležni posebne podpore in pomoči, da bi uresničili naše poslanstvo.

V kolikor menite, da ste obtičali v življenju in se ne čutite izpolnjene je morda tako zato, ker ste obtičali na napačni strani karmične osi (na področju, ki ga označuje južni vozel), namesto da bi se potrudili za premik naprej (na področje, ki ga označuje severni vozel).

Lunina vozla v tranzitih

V hiši kjer se nahaja tranzitni severni vozel bomo deležni nagrad, spodbud, zavestno bomo razvijali lastnosti te hiše.  Tako bo morda zato, ker se bomo morali nečemu odpovedati v hiši, kjer se nahaja tranzitni južni vozel.

Vir: Lunina vozla, Celeste Teal

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Retrogradna Venera v Levu od 23. jul. - 4. sept.2023

 Letos je po dolgih letih Venera v celoti retrogradna v dramatičnem in bleščečem levu. Prvič v več kot zadnjih 100 letih. Venera se na sploš...