sobota, 20. avgust 2011

Pluton in katek zgodovinski pregled - vojne

Pluton pomeni transformacijo, spremembo, ogromno moč, destruktivnost, pa tudi zdravilnost, ogromno regeneracijsko moč. To je planet skrajnosti, obsedenosti in ljubosumnosti ter temnih nevidnih sil. Pink ponk žogico si podajajo na eni strani skrajni pokvarjenci kot je npr. mafija in na drugi policija oziroma skrajni zaščitniki. Nasprotna stran istega kovanca.

Pluton se zelo počasi premika skozi znamenja. V enem znamenju se zadrži povprečno okoli 20 let, vendar je ta številka zelo spremenljiva in odvisna od znamenja. Za obhod zodiaka potrebuje kar 248 let.

Pa poglejmo na hitro, kje se je Pluton nahajal leta 1918, ko se je končala prva svetovna vojna. Na 4 stopinjah Raka. Leta 1914 pa je Pluton vstopil v Raka.
Kje je bil pred tem? V dvojčkih. Rušil -transformiral je "mentaliteto" narodov, javno mnenje,.... vzniknile so "skrajne mentalitete", še pred tem je bil v biku, kjer ga povezujemo s 2. industrijsko revolucijo, a vrnimo se nazaj, na leto 1918.
Torej, kaj se je transformiralo - doživljajo krize - ponovna rojstva od leta 1914-1940?
Znamenje raka je najbolj materinsko znamenje. Predstavlja naš dom, korenine, domačnost. Po domače povedano, družine so pod vplivom Plutona v Raku utrpele prave male krize na "svetovni" ravni kot npr. izgube družinskih članov, s tem pa izgubo domačnosti, udobja, ki ga ponuja dom, varnosti in zaščite. V bistvu je bilo vse, kar je povezano z družino na preizkušnji, a ker znamenje nakazuje na transformacijo, to tudi pomeni nov začetek. In po koncu vojne se je seveda vse začelo znova, regeneriralo.

Pluton je iz Raka v letu 1940 prestopil v znamenje Leva, kjer je ostal do leta 1958. Začela se je druga svetovna vojna, ki pa ni bila niti malo podobna prvi svetovni vojni. V prvi svetovni vojni so ljudje spoštovali pravila, na bojno polje so odšli le moški, civilnih žrtev je bilo malo. A ta pravila so se v 2. svetovni vojni popolnoma spremenila. Največ žrtev je bilo civilistov, pravila se niso spoštovala. Pa poglejmo, kaj se je dogajalo.

Lev je povezan z avtoriteto, cesarstvi/cesarji, diktatorji,  luksuzom in bliščem, slavo, dramatičnostjo. Pod njegovo domeno sodijo palače, cesarstva, plemiči, kralji. Skratka lev je tisti, ki je vedno na očeh drugih, katerega drugi zasipajo s svojo pozornostjo. In Pluton v Levu je vse te  zadeve transformiral. Lev je dramatičen, kar on stori, vsi vidijo, Pluton pa je skrajen. In kar se je dogajalo pa koncu in med 2. svetovno vojno je bilo zelo dramatično in skrajno. Vladavine in cesarstva na svetovni ravni so padala oziroma bila na težki preizkušnji. Palače in gradove so rušili in cesarstva so padale (stvari povezane z luksuzom), plemiče in "visoke-ugledne-plementite" ljudi so pobijali. Če vzamam v okvir samo Slovenijo, potem je bilo "čiščenje" vsega, kar je povezano z znamenjem leva zelo temeljito. Tako je bilo pa zato, ker oblast ni bila trdna, saj so se že pred tem stvari menjavale. A nekatera cesarstva so preživela in se sama "transformirala" oziroma se preoblikovala, čeprav je tudi njih doletela destruktivnost, a ne v tako velikem obsegu.

Niso se spreminjale le družine, kot je bilo to značilno za 1. svetovno vojno, kjer je bilo malo civilnih žrtev, ker je vladavina ostala ista, s tem pa zakoni), pač pa cela cesarstva, saj so se menjale vladavine. Iz ruševin starih vladavin so zrasle nove, kot feniks, ki se rodi iz pepela.  Le najbolj utrjene in močne so Plutonovo destruktivnost in regenerativnost uspešno prestale.


Pluton v devici. Stari način dela se je spremenil. 1959-1972.
Devica je povezana z delom, natančnostjo, skrbnostjo, kritičnostjo, preteklostjo, rutino, zdravjem. 
V teh časih je prišlo do transformacije delovne moči. Devica je znamenje delavcev, ljudi, ki delajo bolj za druge kot zase, so skromni, delavni, plahi in praktični. Prav možno je, da se je v teh časih veliko odpuščalo in so bile stare delovne navade nadomeščene z novimi.  Ljudje, delavci so se morali spremeniti in naučiti novih znanj, da so lahko obdržali delo.
Tudi zdravje je bilo pod "transformacijo". Se morda spomnite tobačne industrije in začetek ozaveščanja ljudi, kako so cigarete škodljive za zdravje? Ja tudi to spada v ta čas. Hude borbe je bil človek, ki je hotel ljudem razodeti resnico o škodljivosti kajenja.

Pluton v  Tehnici: 1973-1984
Tehnica je povezana z diplomacijo, miroljubjem, ravnovesjem v družbi.
Videli boste, da je za ta čas značilno, da so se razmerja med silami moči poslabšala zaradi vpada Rusije v Afganistan. Zadeve so se obrnile na bolje leta 1985, ko je prišel na oblast Gorbačov, Pluton pa v znamenje Škorpijona.

Od leta 1985 do leta 1995 se je Pluton nahajal v znamenju škorpijona. Takrat pa je Pluton  rušil skrajnosti,... Ni naključje, da se je v tem času sesula Jugoslavijo, padel Berlinski zid, Rusija osamosvojila komunizma. Pluton je rušil prav najbolj skrajne pojavne oblike na množični ravni, kar je komunizem vsekakor bil. Tudi jederska energija spada pod Plutona (ogromna moč) in Černobil se je   zgodil leta 1986.

Leta 1996 je vstopil v znamenje Strelca. V znamenju je ostal do leta 2007. Strelec je znamenje ekspanzije, razširjenosti, tudi sreče. Je planet popotnikov, tujcev, izobraževanj, filozofij, resnice in prava. Strelec je tisti, ki vedno išče nove izzive, da bi si razširil obzorje duha. Zato ni naključje, da je v tem času padel WTC, ki je predstavljal svetovno trgovino. Prihajalo je do rušenj starih filozofij, stare resnice niso bile več "in", svoboda je bila okrnjena, resnica spreobrnjena.

Od leta 2008 pa do leta 2022 bo Pluton ostal v  znamenju Kozoroga. Kozorog kaže na ljudi, katerim uspe preboj v sam vrh, saj so zelo ambiciozni in potrpežljivi, pa tudi strogi in resni.  Pa naj bo to na politični sceni, npr. diktatorji, vladarji ali katerikoli drugi sceni (bančni, podjetniški,...). Povezan je z družbenim statusom in vsem, kar je materialno, trdno, praktično in stvarno. Kozorog ne krši pravil, spoštuje tradicijo, je stvaren in realen usmerjen v uresničevanje ciljev.
Zato se niti malo ne smemo čuditi padcem diktatorjev in vojn, ki se vrstijo na bližnjem vzhodu oziroma jugu.  Pluton transformira vse, kar je trdno, stabilno in predvsem visoko na množični ravni. To velja še zlasti za diktatorje (predvsem zato, ker so trdno na oblasti in so povezani z omejevanjem, to pa je vsekakor lastnost Kozoroga). Naj za konec samo še omenim, da je največ diktatorjev rojenih ravno v znamenju kozoroga ali leva, ali pa imajo ta znamenja v svojem horoskopu poudarjena.

Pluton bo leta 2023 vstopil v znamenju vodnarja. Nazadnje je bil v vodnarju od leta 1779 do leta 1797. "Ideje" in "napredek" se zna postaviti pod vprašaj, ravno tako pa človekoljubnost, neodvisnost in svoboda.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Retrogradna Venera v Levu od 23. jul. - 4. sept.2023

 Letos je po dolgih letih Venera v celoti retrogradna v dramatičnem in bleščečem levu. Prvič v več kot zadnjih 100 letih. Venera se na sploš...